Komplet backup og restore af Windows 7

Der er mange, som ikke er klar over det, men Windows 7 har faktisk et indbygget værktøj til at lave et såkaldt disk-image af din Windows installation. Med et disk-image kan du foretage en komplet gendannelse af din Windows installation i tilfælde af systemnedbrud.

Følg vejledningen nedenfor, så er du kørende!

 

Anvendt software til test: Windows 7 Professional 64-bit Dansk udgave.

Opret disk-image sikkerhedskopi

Sådan starter du programmet til at lave et disk-image:

Start → Alle programmer → Vedligeholdelse → Sikkerhedskopiering og gendannelse

Vælg Opret en systemafbildning i venstre side af skærmen. Windows forsøger selv at finde et egnet sted at gemme system-kopien. Men det kan du ændre på det efterfølgende skærmbillede:

Vælg herefter Næste og du er klar til at starte sikkerhedsskopieringen.

Windows går nu igang med at oprette et disk-image på den valgte destination …

Når sikkerhedskopieringen er fuldført, får du muligheden for at oprette en systemreparationsdisk. Og det er en god idé. Reparationsdisken kan du bruge til at boote din PC fra. Den indeholder bl.a. nogle værktøjer til reparation af en skadet Windows installation og kan desuden bruges til at genindlæse Windows fra en gemt systemafbildning.

Vælg Ja til at oprette en systemreparationsdisk.

Indsæt en blank/skrivbar cd i din cd-brænder og vælg Opret disk.

backup-windows-2007-8

Når reparationsdisken er oprettet, har du alt, du skal bruge for at kunne gendanne din Windows installation.

backup-windows-2007-9

 

Gendan system fra en disk-image sikkerhedskopi

Du gendanner din Windows installation fra det oprettede disk-image ved at boote PC’en på Systemreparationsdisken.

restore-windows-2007-1

 

restore-windows-2007-2

Vælg punktet Genopret computeren ved hjælp af en systemafbildning, du har oprettet tidligere og tryk Næste.

restore-windows-2007-3

Genoprettelsesprogrammet foreslår selv at genoprette systemet ud fra det seneste disk-image, men du kan vælge et andet disk-image, hvis du ønsker det.

restore-windows-2007-4

Vælg blot Næste på det efterfølgende skærmbillede.

restore-windows-2007-5

Tryk Udfør og gendannelsen kan påbegyndes.

restore-windows-2007-6

Vælg Ja, for at starte gendannelsen af systemet.

restore-windows-2007-7

Når gendannelsen er færdig, genstartes systemet, og du er køreklar igen.

 

26 tanker om “Komplet backup og restore af Windows 7”

 1. hej. Det ser rimelig enkelt ud, men ved du om det svarer til XP recovery cd, som jeg har brugt mange gange. jeg har en Fujitsu Esprimo hvor Win 7 var forud install og tør ikke rigtig gå igang med at tømme den, hvad den trænger MEGET til før jeg er sikker på hvad jeg gør.
  Venlig hilsen Hanne

  1. Hej Hanne,

   Beklager det sende svar. Jeg havde desværre overset din kommentar!

   Hvis du tænker på den recovery cd, som følger med når maskinen er ny, er svaret nej. Maskinen bliver ikke retableret til fabriksindstillinger. Du får derimod lavet en sikkerhedskopi af maskinen, som den ser ud på det tidspunkt, hvor du laver backup’en.

 2. Jeg har nu brugt din vejledning. Der er dog ét enkelt og meget væsentligt problem:

  Den kan ikke lave genoprettelsen. Jeg har fulgt din vejledning til punkt og prikke, og står nu med en computer uden styresystem, som derfor er rimelig useless.

  Har du nogen anelse om hvad jeg kan have gjort galt? Er det fordi jeg lagde sikkerhedskopieringen på en partitioneret del af harddisken, og den derfor er fuldstændig væk? For så går jeg ud fra at jeg er på r****.

  1. Hej Mads,

   Det var kedeligt! Problemet kan desværre meget vel skyldes, at du har lagt sikkerhedskopien på maskinens interne harddisk.

   Hvad er problemet helt præcist, når du skriver “Den kan ikke lave genoprettelsen”? Kan den ikke finde sikkerhedskopien eller får du en anden fejlmelding?

   1. Jeg fik fat i en disk og valgte derfor at installere det hele fra scratch.
    Jeg har selvfølgelig allerede glemt den præcise meddelelse, men den kom med noget “error/failed”-agtigt, og sagde at den ikke kunne finde noget styresystem på maskinen. Det er helt sikkert fordi det er på den interne disk. Så ved man det til en anden gang. God søndag

 3. spørgsmål…..hvis min harddisk er blevet udskiftet. skal genoprettelse så også virke fra en systemafbildning? det er nemlig mit problem. jeg har tidligere lavet en genoprettelsesafbildning plus en boot startdisk.
  har startet op med bootdisk fundet systemafbildning, men den vil ikke installere på den nye harddisk….hvorfor

  1. Hej Henrik,

   Ja, det skal også fungere på en ny blank disk. Hvad problemet er i dit tilfælde, kan jeg dog desværre ikke umiddelbart svare på, uden at kende de nærmere detaljer.

 4. Tak for svaret. Nu har jeg prøvet på en anden pc med win 7. Kun for nysgerrigheden skyld. Jeg monterede en anden harddisk som alligevel ikke skulle bruges. Den er godt nok ikke på samme størelse som den gamle, men det går jeg ikke ud fra betyder noget.
  Her fik jeg det heller ikke til og virke. Skal harddisken være magen til den gamle, eller partioneret på samme måde som den gamle?

  Håber nogen kan komme med løsningen…..tak

  1. Den skriver. The system image restore failed.
   Så kommer der en fejlmeddelelse.
   Error details. Windows did not find any disk which it can use for recreating volumes present in backup. Offine disks,cluster shared disks or disks explicitly excluded by user will not be used by windows, ensure that disks are online and no disks are excluded by mistake.

   Det er måske lige teknisk nok til mig? Men har du en forklaring på hvorfor. Og det er faktisk samme fejlmeddelse på begge maskiner.

   1. Er det samme disk du prøver med i begge maskiner? Det lyder umoddelbart som om, at der ligger noget på disken, som Windows ikke kan li’. Jeg ville enten prøve med en anden disk eller sørge for at slette den disk grundigt, som du prøver med.

 5. Hej Kenneth

  Jeg har udskiftet en defekt harddisk på min bærbare, inden da fik jeg lavet
  et sæt systemgendannelse diske og en reparations disk til windows 7.
  Jeg er løbet ind i problemer da jeg skulle gendanne. Den skriver:
  Systemafbildning blev ikke gendannet.
  Oplysning om fejl: Egenskaberne for et sikkerhedskopisæt kunne ikke hentes,
  fordi sikkerhedskopisættet ikke findes i kataloget. (0x80780003)
  Håber du kan hjælpe mig.
  go weekend!

 6. Hej Jens Ole,

  Det er ikke en fejl jeg er stødt ind i tidligere. Prøv at Google:

  Error 0×80780003

  Her kan jeg se, at andre har oplevet problemet før dig. Måske du kan finde en løsning derimellem.

 7. Hej Kenneth
  Jeg har i forbindelse med skift af mailsystem fra Telenor (lukke) til Hotmail.
  Med Outlook connector opdagede jeg til min rædsel at når jeg på Hotmail slettede undermapper til private mapper blev alt indholdet også slettet på min Outlook på min pc. Jeg var desværre ikke klar over at der blev synkroniseret mellem de 2 mailsystemer hvilket jo ikke skete ved POP-serverne.
  Jeg har back up liggende i Windows 7 men desværre ingen systemafbildning og da jeg læste min back up tilbage på min pc kom nogle filer retur i en stor pærevælling, men mails i undermapper er pist borte.
  Men sådan er det vel ? Genskabelse med mapper og undermapper kan kun ske gennem en systemafbildning ? eller har du et godt “fif”
  Tak fordi du hjælper gennem denne side
  Hilsen
  Werner

  1. Hej Werner,

   Jeg beklager det sene svar på din kommentar. Jeg havde desværre overset den i min indbakke.
   Ud fra din beskrivelse, kan jeg beklageligvis ikke umiddelbart give dig et håndfast tip til at få din mail igen. I nogle mailsystemer/programmer er der dog mulighed for at genskabe slettede mails i en vis periode. I Outlook er der i menuen “funktioner” muligvis et punkt som hedder “Gendan slettet post”. Her kam man ofte få sin slettede post retur igen. Det afhænger dog af, hvordan mailsystemet er sat op. Og desuden kræver det (normalt), at sletningen er foregået gennem Outlook. Mht. Hotmail kan du muligvis hente noget hjælp i denne artikel: http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/software/3450427/find-messages-you-deleted-in-hotmail/.

   Jeg håber du finder en løsning på dit problem

 8. Hej Kenneth!
  Jeg står her i store problemer med et D drev der ikke kan bruges.
  Jeg har en diskette, som jeg desværre har “prøvet” at formatere. Nu kan man ikke læse på den mere. Når jeg tager egenskaber for den siger den:
  anvendt plads 0 byte og ledig plads 0 byte.

  Hvis jeg trykker på D, står der “Du skal formatere disken i drev D:, før du kan bruge den. Vil du formatere den?”

  Hvis jeg så trykker “Formater disken” kommer der et vindue op, der bl.a. indeholder “kapacitet 343 GB, filsystem: NTFS(standard), Størrelse på allokeringshenhed(4096 byte), Gendan enhedens standardindstillinger” m.fl.

  Hvis jeg så trykker start står der” Formateringen kunne ikke fuldføres.”

  HVAD SKAL JEG GØRE FOR AT AKTIVERE DREVET IGEN?

  Mange hilsner, en presset mand

  1. Hej Bjarke,

   Det er svært 100% at afgøre, hvad der er galt ud fra din beskrivelse. Men det er muligt, at det er en fysisk fejl på disken (altså at disken er defekt), som giver dig problemer.
   Stort set alle producenter af harddiske har et gratis værktøj til at undersøge deres harddiske. Værktøjet ligger normalt til fri download på deres hjemmeside. Er det f.eks. en Seagate disk du har, skal du have fat i programmet SeaTools. Jeg vil anbefale, at du henter det værktøj, som hører til din disk og prøver at køre det igennem og se, hvad resultat programmet kommer frem til.

   Held og lykke!

 9. Hej Kenneth.

  jeg har fået at vide af forhandleren at jeg skal lave en back up af mit styresystem (Windows 7) inden computeren bliver sendt til rep.

  Er det så ovenstående jeg skal gøre eller??

  Hilsen Lone

  1. Hej Lone,

   Du kan godt benytte ovenstående metode til at foretage en backup af maskinen.

   Mange producenter af maskiner medleverer også et program, hvor du kan lave et sæt installationsmedier, så du efterfølgende kan geninstallere Windows. De fleste af disse gemmer dog ikke dine data og programmer, men kan blot bruges til at lave en standard installation af Windows.

   For at de ovenstående muligheder vil fungere, kræver det selvfølgelig, at der ikke er så meget galt med maskinen, at det ikke er muligt at afvikle backup-programmerne.

 10. Hej Kenneth.

  Jeg har en PC´er hvorpå jeg vil have slettet alt, da den er meget langsom. Det er min søns PC´er og jeg tænker at der er blevet installeret en del som ikke længere bruges.

  Jeg har taget sikkerhedskopi og lavet en reparationsdisk.

  Jeg kan ikke finde min originale windows7 disk som jeg fik leveret med da jeg købte computeren, men vil det være muligt ud af sikkerhedskopien kun at installere windows og ikke noget som helst andet?

  Håber du kan hjælpe.

  Mvh Pia

 11. jeg går lige på uden høfligheds…. vil komme tilbage til det, hvis påkrævet:
  Har prøvet lave sikkerhedskopi a la ovenstående.
  ext hdd samsung story Station plus 1 TB
  men min hp pavilion m6 med Windows 7 vil ikke anerkende den på gr af filsystemet (der er ellers 160 GB plads)
  så det må jo være en FAT hdd?

  1. Hej Henning,
   Jeg kan ikke umiddelbart svare på, hvorfor din maskine ikke vil anerkende den eksterne harddisk. Dukker disken op i Windows, hvis du bare sætter den til unde normal drift? Ellers kan du evt. prøve at formattere den eksterne disk (forudsat, at du ikke har noget på den, som du skal gemme)

 12. hej
  jeg vil gerne oprette en systemafbildning af pc
  jeg har en usp på 32 gb pind som jeg har formater til NTFS format
  så lang så godt
  nu vil jeg så oprette en systemafbildning og vælger min usb pind men så skriver den drevet er ikke en gyldig placering til sikkerheds kopiring
  hvordan løser man det
  på forhånd tak

  1. Hej Mikael,

   Jeg må umiddelbart være svar skyldig. Måske er der ikke plads nok på usb stick’en? I så fald vil jeg dog sige, at det er en dårlig fejlmelding du får. Har du evt. en større usb harddisk du kan forsøge med?

Skriv et svar